Ako správne podávať víno

Nuž, ak ste pánom situácie – ergo hostiteľom, je to celkom jednoduché. Základom je správna teplota podľa druhu vínka. Nie je nič horšie ako teplé biele víno alebo studené červené, ak si teda nepotrebujete znecitlivieť ďasná :).

Ale po poriadku. Ružové, alebo rosé (familiárne nazývané roséčko) sa teší najväčšej obľube hlavne v lete, pretože sa pije vychladené na 6 až 8 stupňov z veľkých až obrovských pohárov ako long drink. Zvyčajne sa vypije rýchlejšie ako stihne oteplieť. Preto sa hodí na záhradné párty, dovolenkové pitie a večerné chill out pitíčko s nohami vyloženými na stole.

Pri bielom víne je teplota pri podávaní trošku vyššia a to 10 až 14 stupňov, vínka s vyššou aromatikou ako rulandy, tramín či devín pri tej hornej hranici, suchšie a menej aromatické veltlíny, vlašáky alebo sauvignony skôr pri nižšej. Zásadne treba držať otvorenú fľašu v chladiči. Na to sa skvele hodia chladiče z terakoty (pálená hlina), ktoré treba najprv napustiť vodou,nechať nasiaknuť tak 10 až 15 minút, vyliať a chladič je pripravený veľmi dlho držať primeranú teplotu vína.

Červené vína sa vraj podávajú pri izbovej teplote. Aká to je? Španieli zvyknú červené víno podávať skutočne veľmi teplé, na Malorke som zažil až 25 stupňové, čo pre našinca je skôr teplota odstatého čaju. Osobne mám najradšej vína pri teplote okolo 16 až 18 stupňov. Čo však netreba zabudnúť je potreba červené víno „rozdýchať“. Pri mladších vínach ho treba otvoriťaspoň hodinku pred konzumáciou, pri starších minimálne dve. Tu je namieste vedieť, kedy otvoriť novú fľašu. Určite nievtedy, keď sa prvá vypije, ale oveľa skôr.

A čo robiť, aby ráno nebolela hlava? Sú dve hlavné pravidlá. Za prvé piť dobré víno a za druhé vypiť aspoň toľko vody koľko vína. No a na záver, ak sa žiada pekný večer zavŕšiť niečím ostrejším, odporúčam kvalitné brandy alebo koňak. Také pitie sa s vínom nepobije :).

Kde nájdeš Pána suseda?

Námestie hraničiarov 8/A, Bratislava

Námestie hraničiarov 8/A, Bratislava