Ovocné destiláty v stredoeurópskom priestore

Ovocné destiláty tvoria dôležitú súčasť “tekutého dedičstva” Slovenska a rovnako aj okolitých krajín.

Nahliadnite do výrobného procesu a spoznajte typické pálenky našich stredoeurópskych susedov.

Keď ovocie správne kvasí
Na začiatku zrodu pravých ovocných destilátov stálo pokazené ovocie, teda konkrétne také, ktoré obsahuje dostatočné množstvo cukru a je schopné kvasiť. V zásade platí, že čím viac cukru ovocie obsahuje, tým väčšie množstvo destilátu je možné z neho získať. Aby ste napríklad získali 1 liter pálenky, tak potrebujte približne 17 kg hrušiek alebo 16 kg jabĺk, či prípadne 13 kg sliviek. Okrem ovocných klasík ako hruška alebo slivka sa na výrobu ovocných destilátov využívajú druhy ovocia – od neočakávaných ako napríklad maliny, figy alebo egreš až po zriedkavé – napr. oskoruša a dula.

Samotná výroba sa skladá z troch hlavných fáz:

Spracovanie ovocia – na výrobu je potrebné vyselektovať len zrelé, zdravé, čisté a nepoškodené ovocie, ktoré sa zbaví stopiek, zbytkov listov a prípadne kôstok. Takto ošetrené ovocie sa rozomelie na kašu, ktorá je základom pre fermentáciu alebo aj kvasenie.
Kvasenie – spontánny proces využívajúci prírodné kvasné kultúry.
Vlastná destilácia, ktorá využíva fakt, že alkohol začína vrieť skôr ako voda už pri 78,3 °C. Tým pádom sa zo zahrievanej tekutiny uvoľní časť bohatá na alkohol, ktorá skondezuje a oddelí sa. Takto vzniknutý surový destilát sa následne upravuje na lahodný nápoj, ktorý sa ukladá do sklenených nádob alebo drevených sudov, aby dozrel.
Každá správna pálenka chutí po ovocí, z ktorého bola vyrobená. V prípade, že sú chuť aj aróma príliš liehové, tak sa nejde o kvalitný destilát. Rovnako v žiadnom prípade nesmie byť upravená  iným liehom – v podstate obsahuje len dve základné zložky ovocný destilát vzniknutý kvasením z ovocia konkrétneho druhu a vodu.

Iný kraj, iné ovocie
Sladké Maďarsko – Agyas palinka

Hruškovica vyrábaná podľa tradičnej maďarskej receptúry z hrušiek odrody Wiliams. Hrušky prepožičiavajú tomuto lahodnému destilátu výraznú vôňu hruškových jadier. Úplným unikátom je „agyas“ pálinka, teda pálinka odležaná na „lôžku“ zo sušeného ovocia. Toto je jediný prípad, ako môžno legálne „vylepšiť“ ovocný destilát, pretože sušené ovocie počas jedného až troch mesiacov uvoľnuje do destilátu vôňu a sladkosť. Takéto destiláty milujú najmä ženy a preto sú veľmi vhodnými darčekmi.

Kráľovná Balkánu – Rakija
Dovolenkový nápoj nejedného Slováka tráviaceho letné prázdniny v Chorvátsku. Na Balkánsky polostrov ju pravdepodobne priniesli Arabi zhruba v 10. storočí. Zaujímavosťou je, že názov rakija nekonkretizuje špecifický druh ovocia, z ktorého sa pálenka vyrába, ale škálu ovocných páleniek.

Moravsko-záhorácky podklad – Slivovica
Pôvod tohto ušľachtilého destilátu je síce dodnes sporný, jedno je však jasné – každá z krajín, ktorá slivovicu považuje za svoju, ju miluje. Na výrobu sa používa predovšetkým slivka domáca, prípadne regionálne slivovice sú vyrábané z rôznych menších odrôd. Zaujímavosťou je aj to, že hoci surovinou na výrobu sú švestky alebo trnky, výsledným produktom je slivovica.

Pozor na fejky
Medzi ovocné destiláty z dôvodu neznalosti častokrát zaraďujú aj alkoholické nápoje ako “hruška”, či “slivka”, ktoré sa vyrábajú z repného liehu, asi len kvapky pravého ovocného destilátu a chemických farbív a aróm, ktoré dodajú chýbajúcu “ovocnú” chuť a vôňu. Pre ľahké odlíšenie odporúčame si dôsledne prečítať zadnú etiketu na fľaši, aby ste sa neobrali o kvalitný pôžitok a predišli sklamaniu. Podľa platnej legislatívy totiž musia byť takéto nápoje na etikete označené ako liehovina.

Pravý kvalitný ovocný destilát vyniká svojimi unikátnymi vlastnosťami, ktoré potešia chuťové poháriky a svojou vôňou pošteklia už na prvý nádych. Široká škála jemných aróm na záver dotvorí výnimočnú chuť.

Tip na záver: Ochutnajte skutočnú raritu
St. Nicolaus Exclusive Oskorušovica je dielo stvorené pre labužníkov. Oskoruša  do seba uzatvára čistotu panenskej prírody. Ide o veľmi vzácne ovocie, strom oskoruše začína rodiť až vo veku 10-20 rokov, pričom úroda nebýva každoročná. K jej elegantnej, príjemnej vôni sa pripája mierne trpkastá chuť.

Kde nájdeš Pána suseda?

Námestie hraničiarov 8/A, Bratislava

Námestie hraničiarov 8/A, Bratislava