S ľadom či bez? Dilema v pohári whisky

Whisky sa často označuje ako nápoj labužníkov. Takých, čo si vedia vychutnávať život a tých, ktorí vedia, čo je dobré. Alebo tak minimálne chcú pôsobiť. Jej obľúbenosť je pochopiteľná – whisky sa dá piť pri špeciálnych príležitostiach, len tak večer po práci či aj v piatok večer v klube. Málokto si však z jej pitia spraví rituál, aby nechal rozvinúť všetky jemné odtienky jej špecifickej chuti.

Ako si ju najlepšie vychutnať
Článkov o pití whisky už bolo napísaných tisíce. No rád nie je nikdy dosť. Prinášame vám teda zopár zaručených tipov, ako si jej chuť vychutnať čo najlepšie. Chcete urobiť dojem? Zabudnite na to, ako vidíte piť whisky hercov vo filmoch – pohár s kockami ľadu. Príliš ochladený nápoj totiž potláča nielen prirodzenú chuť, na ktorej pracovali v pálenici niekoľkí odborníci aj roky, ale tiež (za normálnych okolností) jej výraznú arómu. Oveľa vhodnejšie je riediť ju vodou, alebo si radšej pripravte pohár vody na zapitie. Najprv nápoj ovoňajte, ale nerobte pritom pohyby s pohárom ako pri degustácii vína. Aróma whisky najlepšie vyznie, keď je hladina statická. Na začiatok si môžete vychutnať dúšok neriedenej whisky, potom je však vhodné riediť ju v pomere jedna k jednej s vodou. Vtedy si ju vychutnáte najviac.

„Žujete“ whisky?
Ako by mala teda prebiehať správna degustácia whisky, aby si človek vychutnal všetky jej chuťové tóny? Ideálne je priliať do whisky trochu čistej vody, ktorá jej chuť uvoľní a súčasne chráni naše chuťové bunky. Potom by ste mali whisky vyváľať chvíľku v ústach, akoby ste sa nápoj snažili žuť. Najlepšie niekoľko sekúnd, aby sa jej chuť dostatočne otvorila. Až potom je dovolené prehltnúť.

Pite ako Škót – už žiadny ľad
V Škótsku sa neobjednáva škótska, ale buď whisky, a tým myslia whisky miešanú, alebo si objednávajú oveľa častejšie priamo malt. Zásadné pravidlo, ktoré neradno prekročiť, hovorí: malt sa nikdy nedáva na ľad, pretože ochladená whisky znecitlivie váš jazyk.

Ak niečo patrí na ľad, je to práve miešaná whisky, spravidla trochu horšej kvality. Single malt snáď len v tom prípade, keby bolo vonku nad tridsať stupňov, ale to sa v Škótsku stáva asi tak často, ako prelet Halleyovej kométy. Skôr sa vám podarí uvidieť Lochnesskú príšeru, než si vychutnáte škótskych 35 stupňov Celzia.

Na záver si povedzme ešte niečo k pôvodu vzniku názvu tohto nápoja. Podľa legendy pochádza z Írska, kde ju nazývajú whiskey. V susednom Škótsku ju však volajú whisky. Rovnako je tak tomu aj v Európe. V USA či Kanade sa stretnete s obidvoma výrazmi. Môžeme vidieť, že jeden druh alkoholu má mnohé podoby, mnohé spôsoby pitia a tiež rôznu minulosť. Dôležité je však to, či v nej nájdete čosi, čo vám chutí a vďaka čomu máte pocit jedinečnosti. Pite ju tak, ako vám najviac chutí a v takom množstve, aké budete mať radi. Podstatné je, aby ste si v nej našli to svoje a potom ju už nebudete chcieť vymeniť za nič iné.

Kde nájdeš Pána suseda?

Námestie hraničiarov 8/A, Bratislava

Námestie hraničiarov 8/A, Bratislava