Spoznajte svoje bublinky: prosecco, cava a sekt

Prichádza leto, podniky už vykladajú stoličky na svoje terasky a pomaly sa rozbieha aj sezóna bubliniek.

Čím to je, že sa tak radi v lete osviežime práve niečim šumivým? Možno aj tými bublinkami. Tak jemne nám šumia do uší, že je veľmi ľahké sa do nich zaľúbiť.

Svätá trojica perlivých vín sa od seba v mnohom líši. Od pôvodu až po jej účel použitia. Sekty si radi vychutávame pri rôznych oslavách, keď sa chceme za niečo odmeniť, uvoľniť sa, rozpustiť ťažký deň v bublinkách, alebo urobiť na niekoho dojem. Viete, ako spravíte naozaj dobrý dojem? Keď budete poznať príbehy, ako bublinky prichádzajú na svet a cava pre vás nebude len podobne znejúce slovo ako horúci nápoj s kofeínom.

Šampanské

Šumivé víno, ktoré sa vyrába v regióne Champagne (Francúzsko) v okolí mesta Remeš asi 130 km severovýchodne od Paríža. Vyrába sa z odrôd Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier, nákladnou metódou, ktorá sa nazýva „tradičná metóda“. Vďaka nej podľa legendy mních Dom Perignon náhodou objavil, že sekundárna fermentácia vo fľaši by mohla byť využitá na vytvorenie bubliniek, ktoré sú pri šumivom víne tak potrebné.

Touto metódou sa vyrábajú aj iné šumivé vína, napríklad tie naše slovenské, ale aj španielska Cava. Francúzi si však presadili, že názov „Šampanské“ môže niesť len víno produkované vo Francúzsku v oblasti Champagne.

Pohár šampanského pri cukornatosti Brut a obsahu alkoholu 12% obsahuje približne 128 kalórii.

Prosecco

Je samozrejme z Talianska. Ide o šumivé víno vyrábané v regióne Veneto, pôvodne výhradne v okolí mesta Treviso asi 25 km od Benátok, no v súčasnosti prakticky v celej oblasti. Najznámejšia oblasť, ktorá je aj zárukou tej najlepšej kvality je Conegliano – Valdobbiadene.  Dôvodom rozšírenia bolo, že dopyt až trojnásobne prevyšoval možnosti pôvodných viníc. Vyrába sa primárne z hrozna Glera; povolené prídavné odrody ku Glere sú Pinot Bianco (Rulandské biele) a Verduzzo.

Proces jeho výroby je však cenovo dostupnejší ako tradičná metóda. “Charmatova metóda” alebo tiež “tanková metóda” víno transportuje z prvej fermentačnej nádrže do ďalšej uzatvorenej tlakovej nádrže, kde prechádza sekundárnou fermentáciou k vytvoreniu karbonizácie. Potom sa už sýtené víno fľaškuje a dodáva na trh.

Sekt vyrobený metódou Charmat-Martinotti má tendenciu byť mladší s ovocnejšou chuťou, zatiaľ čo vína vyrobené metódou Champagne sú často suchšie a menej ovocné. Pohár prosecca pri cukornatosti Brut a obsahu alkoholu 11% obsahuje približne 121 kalórii.

Dostali ste chuť? Tak si večer vyšumte! Bublinky sa na vás už trasú.

Kde nájdeš Pána suseda?

Krížna, Bratislava

Krížna, Bratislava

Námestie hraničiarov, Bratislava

Námestie hraničiarov, Bratislava

Čoskoro pre vás otvoríme novú predajňu

Čoskoro pre vás otvoríme novú predajňu